Nieuws

Nieuws TWV De Waal

Zondag 3 September 2023, 14:00 uur, de eerste gasten beginnen al binnen te lopen op het versierde haventerrein van onze vereniging. Ondanks de overduidelijke werkzaamheden vanwege de dijkverzwaring ziet het er toch feestelijk en vrolijk uit, met het versierde clubhuis en de gepavoiseerde boten in de haven.  En niet in de laatste plaats draagt ook het prachtige weer hier aan bij.


Ook de “hoogwaardigheidsbekleders” arriveren en worden ontvangen door voorzitter Ronald van der Laan. De wethouder van Tiel Erika Spil wordt met haar zoon door Ronald ook nog even door de haven over de steigers rondgeleid en hij geeft uitleg over het reilen en zeilen in de haven.


Om half drie is het hoog tijd om over te gaan op het officiële gedeelte van de middag. De voorzitter houdt een passende speech over hoe het 75 jaar geleden is gestart; in de binnenhaven met het huis van Koos van Elk. En hoe het langzamerhand van een roei- en zeilvereniging is overgegaan naar een motorboten-vereniging. Dat in de loop der jaren alle ontwikkelingen in eigen beheer is uitgevoerd, van de steigers in de binnenhaven tot en met recentelijk de nieuwbouw van het clubhuis. Maar met het kenmerk van de vereniging “saamhorigheid en zelfredzaamheid” zullen we doorgaan met elkaar te informeren en gezamenlijk werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren.


Ronald staat ook stil bij de uitdagingen die nog voor ons liggen; de wisselende waterstanden in de Waal, de langsdammen met de steeds groeiende moeilijkheid  van de pleziervaart op de Waal , de milieu-eisen ten aanzien van de uitstoot van de dieselmotoren en het lozen van afvalwater. 
We genieten van de recreatievaart en zullen ook blijven doorgaan met de ontvangst van de passanten en als tussenstop voor de gasten uit Duitsland. We zullen ook blijven doorgaan met het organiseren van activiteiten voor de vereniging. Ook zullen we zo spoedig mogelijk weer doorgaan met de tweede fase van de verbouwing van het clubhuis en vernieuwing van het sanitair.


Het organiserend comité, Frans, Peter en Jan wordt bedankt voor het organiseren en de gasten wordt een fijne middag gewenst.

Hierna neemt de Wethouder Erika Spil het woord. Zij grijpt ook terug naar de historie van Koos van Elk en vind de gekozen naam voor het clubhuis bijzonder passend, teruggrijpend naar het huis van Koos van Elk, en ook de betekenis van de gastvrijheid; het huis voor iedereen. De haven is een belangrijk poort voor het toerisme naar Tiel, door de unieke ligging vlakbij de historische binnenstad van Tiel maar ook dicht bij de supermarkt en alles. De Gemeente heeft de aandacht voor de haven een aantal jaren laten versloffen. Maar sinds het jaar 2000 is het besef gekomen van de bijzondere positie aan de Waal en is de haven en het Waalfront weer volop in de belangstelling van de Gemeente gekomen. 


En dan nog de huidige dijkverzwaring, welke enige wrevel heeft gegeven bij de vereniging met betrekking tot de parkeerplaats, omdat deze sinds jaar en dag op gemeentegrond ligt en wordt gepacht. Maar de Gemeente belooft dat er hier weer een mooie, nieuwe parkeerplaats voor terug komt. De Gemeente Tiel heeft de vereniging altijd gefaciliteerd en zal dat ook blijven doen. Ook liggen plannen voor vernieuwing van het sanitair in het verschiet. En met alles wat er in de omgeving wordt gerealiseerd zal het aan de haven, de stad Tiel en de Watersportvereniging meer glans geven dan ooit te voren. En dat is een mooi startpunt om samen op te gaan naar het Eeuwfeest. Namens de Gemeente overhandigt de Wethouder een Oorkonde van de Gemeente Tiel en een cheque met een financiële impuls voor de vereniging.


Als derde komt Peter Otterspeer, secretaris van het Verbond Nederlandse Motorbootsport, naar voren voor een speech. TWV de Waal is sinds het jaar 2000 aangesloten bij het VNM, dus in twee jaar tijd ook een jubileum aan die kant.  Alles wat er nu staat hier op de vereniging is in de loop van de jaren in eigen beheer opgebouwd en onderhouden. Onder de kernwaarden van de vereniging “Dynamisch en Voortvarend” is er hier iets neergezet waar alle leden van de vereniging trots op mag zijn.  Het VNM hoopt dat de vereniging in de toekomst op dezelfde ondernemende manier doorgaat en dat zij een eeuweling zal gaan worden. Peter biedt namens de VNM een Plaquette aan.


En dan is het tijd voor plezier. Het koor Fruitig Geflipt begint met hun eerste optreden en de gezelligheid wordt meteen over het terras en het hele terrein verspreid.  Over het terrein verdeeld is er drank, barbecuespiesen en haring en paling te verkrijgen, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Ook liggen er nog enkele kano’s klaar voor gebruik, waar door deze en gene ook nog even een vaartochtje mee wordt gemaakt door de jachthaven. In de pauze voor het koor, wordt de muzikale omlijsting overgenomen door de troubadour “De dansende Balg” met gezellige en toepasselijk trekzak-muziek.

Het tweede optreden van Fruitig Geflipt verhoogt de feestvreugde nóg meer (of zal dat de drank al geweest zijn). In ieder geval wordt er naar hartenlust meegezongen en gedeind.  Ook in het laatste deel weet de dansende balg nog de sfeer goed te treffen.


De Haringkar is in de tussentijd al helemaal los. En het laatste barbecuevlees wordt nog rondgedeeld. En langzamerhand beginnen de gasten al huiswaarts te keren en over het algemeen moe en voldaan. En om zes uur wordt het feest echt afgesloten. Links en rechts wordt er bij het afscheid in ieder geval gesproken over een geslaagd feest.

 

Nog meer publicaties en foto’s zijn te vinden op:


https://detielenaar.nl/nieuws/2023/09/viering-75-jaar-tielse-watersportvereniging/


https://www.hetkontakt.nl/tiel/reader/54006 op pagina 6.


https://detielenaar.nl/nieuws/2023/09/tielse-watersportvereniging-de-waal-een-vereniging-met-voorgeschiedenis/


Alle verzamelde foto’s staan (ook niet eerder gepubliceerd) staan op de beeldbank van de Ledenpagina:

Beeldbank ledenpagina

TWVV de Waal in het nieuws!!


Hieronder een link naar een leuk interview met onze leden Frans Dielemans en Peter Schobben.


https://www.hetkontakt.nl/tiel/nieuws/355484/75-jaar-wsv-de-waal-skyline-van-tiel-voelt-als-thuiskomen

Blijf op de hoogte van het project 'Dijkversterking Stad Tiel', download de BouwApp.

Maaiseizoen waterplanten van start bij de Randmeren


2 juli 2021 - Webmaster

Op 21 juni is het maaiseizoen van waterplanten van start gegaan bij de Randmeren.


Door het koude voorjaar kwam de groei van waterplanten pas laat op gang, maar met de vele zonuren de afgelopen tijd is het fonteinkruid weer aan de oppervlakte gekomen.

Waterplanten kunnen veel overlast geven in het vaarwater en kan leiden tot onveilige situaties.  


Met de enorme groei van de waterrecreatie is een actief maaibeleid nog belangrijker geworden. De Stichting Maaien Waterplanten Randmeren maait om die reden een ruimere oppervlakte vergeleken met vorig jaar. De verwachting is dat de grootste inzet moet worden geleverd in het Gooi- en Eemmeer en het Wolderwijd. Extra aandacht is er voor de routes voor de veiligheidsdiensten Wolderwijd en de aanvaarroutes naar de havens en de eilanden. Ook de vaargeulen naar de Blaricummermeent en gemeente Huizen worden geïnspecteerd en gemaaid. 

 

Maaigebied volgen 

Op de website van Gastvrije Randmeren kan je het verloop van het maaiseizoen volgen. Deze wordt wekelijks ge-update. Daarnaast verstuurd Gastvrije Randmeren tijdens het maaiseizoen elke week een nieuwsbrief met de laatste maai-informatie. Meld je voor deze nieuwsbrief aan via info@gastvrijerandmeren.nl

Doorvaartvignet Amsterdam


2 juli 2021 - Webmaster


De invoering van het omstreden doorvaartvignet in Amsterdam is uitgesteld tot uiterlijk de start van het vaarseizoen 2022. De gemeente heeft meer tijd nodig om het vignet te kunnen invoeren. Aanvankelijk zou dat op 1 april jl. gebeuren. Vervolgens werd het uitgesteld naar mei en begin juni werd bekend dat het naar komend voorjaar is doorgeschoven.

Heel Holland ...................


4 juni 2021



Nee, deze keer geen “Heel Holland bakt”, maar om met de slogan van de Website te beginnen:

“Heel Holland kijkt” of in deel twee “Heel Holland zeilt”.

 

Heelhollandkijkt.nl is een verzamelwebsite van 160 webcams.

Voor het grootste deel zijn dit statische kamera’s op diverse locaties in Nederland, inclusief prachtige (vogel) natuur opnames.

Maar ook een twintigtal kamera’s geplaatst op varende schepen, die 24/7 continu te volgen zijn.

Kijk op de website webcam-binnenvaart.nl en kies een schip waarop je een tocht wil meevaren.

Gaat je dit te langzaam en/of duurt de reis je te lang dan kan je gaan naar de knop “Archief” of de knop “Timelaps”.

Hier wordt de camera-snelheid verhoogt en vaar je bijvoorbeeld in 7 ½ minuut met Ms Vento van Amsterdam naar Drachten, of in 5 minuten met Mcs Feniks door nachtelijk Rotterdam.

Of met andere schepen naar andere bestemmingen, waar je altijd al een keer naar toe zou willen varen, maar........

de afstand is te lang, of het ontbreekt me aan de tijd.

Maar hier kan het ................  achterover leunend in je luie stoel.


Het onderstaande zijn slechts foto's, op de site vaar je daadwerkelijk mee.


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Clubhuisterras open


27 mei 2021 - Het bestuur


Beste leden en passanten van TVW De Waal,

 

Eindelijk, het gaat gebeuren, de zon komt weer richting de Betuwe.

Dit in combinatie met de corona vooruitzichten gaan we het terras van het clubhuis zondag 30 mei weer benutten.

Achter de schermen zijn een paar top vrijwilligers weer actief om de voorraden weer aan te vullen en deze mensen belonen we door weer gebruik te maken van het terras. Wel zullen we zelfstandig de corona maatregelen in acht moeten nemen die op dat moment gelden.


TWV De Waal - Secretaris

Jan van Mil

Nieuwe Havendijk 2,

4005 MG Tiel
Tel. privé   : 06-31936601

Vereniging : 0344-614834


Nieuwe vaarseizoen geopend


22 april 2021 - Het bestuur


Met het hijsen van de vlaggen is afgelopen dinsdag het nieuwe vaarseizoen geopend.
Wij wensen allen een goede en behouden vaart.

Passanten zijn wederom van harte welkom”.


Frans Rietbergen




"Vaar mee met de binnenvaart"


18 maart 2021 - Het bestuur


Begin 2019 hebben wij als vereniging in het verenigingsgebouw De Schakel een informatiebijeenkomst gehouden over het onderwerp “Veilig varen op de grote rivieren”

Je zou zoiets een Seminar kunnen noemen.

Door de corona kunnen dergelijke bijeenkomsten niet meer plaats vinden en doen we dit via Internet en noemen het dan een Webinar.


Het werkverband “Varen doe je samen” nodigt je uit voor zo’n Webinar op donderdagavond 25 maart met als onderwerp “Vaar mee met de binnenvaart”.

Donderdagavond 25 maart starten we de reeks 'Vaar mee met...'-webinars in het kader van ‘VDJS on Tour’. Tijdens dit eerste webinar nemen we je mee in de wereld van de binnenvaart.

  • Wat: Alles wat je wilde weten over de binnenvaart kom je te weten in het webinar ‘Vaar mee met de Binnenvaart’, in samenwerking met BLN-Schuttevaer. De ervaren binnenvaartschipper Andries de Weerd geeft je een unieke inkijk in de stuurhut van een binnenvaartschip.
  • Kosten: geen
  • Voor wie: alle recreatieschippers die wel eens een binnenvaartschip tegenkomen en meer willen weten over wat er speelt in de stuurhut van de beroepsschipper.
  • Wanneer: donderdag 25 maart van 20:30 - 21.00 uur

Voor meer informatie of aanmelden klik op onderstaande knop.



Meer informatie en aanmelden
Peter Schobben

6 maart 2021 - Het bestuur

Sinds vandaag is Peter lid van het gilde van Gulden Gelderlanders. 
Sinds 1 januari 1975 is Peter lid van de vereniging en bijna 10 jaar lang bestuurslid.
De haven en het clubhuis zijn bijna ondenkbaar zonder Peter en we hopen hem dan uiteraard ook nog heel lang in ons midden te mogen hebben.
Door het hele Coronagebeuren is het ons niet mogelijk geweest om Peter een waardig afscheid uit het bestuur te geven en hem te waarderen voor zijn onbaatzuchtige en tomeloze inzet. 
Wij, als bestuur, hopen dat we met deze Tv-uitzending iets goed gemaakt hebben en Peter op waardige wijze in het zonnetje te hebben gezet.
De uitreiking van deze onderscheiding is terug te zien via https://www.omroepgelderland.nl/gemist?pagina=programma&programma=991#

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
Gulden Gelderlander

22 februari 2021 - Het bestuur

We hebben een Gulden Gelderlander binnen de vereniging!
De Gulden Gelderlander is een eretitel die bewoners van Gelderland te eer valt, die zich binnen
één of meerdere organisaties als vrijwilliger verdienstelijk hebben gemaakt.
Jochem van Gelder gaat op zoek naar Gelderlanders die iets bijzonders hebben gedaan voor
een ander. Mensen van jong tot oud, die zich vol overgave inzetten voor anderen of die er
alles aan doen om de samenleving te helpen. Zij krijgen de titel Gulden Gelderlander en
ontvangen daarvoor een vergulde broche die speciaal ontwikkeld is door een Gelderse
Tingieterij.
Wie dit van de vereniging is, is te zien op Omroep Gelderland in de uitzending van de Gulden
Gelderlander op zaterdag 6 maart om 17.20 (en daarna ieder uur herhaald).

Winter 2021

21 februari 2021 - Het bestuur

De haven in winterkleed (en met hoog water)
4 juli 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Het nieuwe clubhuis is weer geopend!!

Na de verplichte sluiting vanwege Corona en nu de verbouwing van het clublokaal is afgerond, is het clubhuis weer geopend voor leden en passanten op de normale openingstijden.

Oftewel op donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond, en op zondagmiddag bent u van harte welkom om een drankje te komen drinken. Uiteraard alles nog met inachtneming van de gepaste afstand.

4 juli 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Inloopavond van het nieuwe clubhuis.
Op 3 Juli was het dan zo ver; de verbouwing van het clubhuis is (nagenoeg) afgerond. Het clubhuis is weer open. Dit is gevierd met een inloopavond, zodat leden en donateurs en betrokkenen even langs en binnen konden lopen om het resultaat te kunnen aanschouwen, onder het genot van een glaasje bubbels. Sommige leden hadden zelfs al eerder of op de avond zelf een leuke verrassing meegenomen. Zo zijn er meerpalen met verlichting voor bij de ingang gedoneerd, hebben we een prachtige reddingsboei in ontvangst mogen nemen van de aannemer, een fooienklomp en hebben we een "knopenbord" gekregen. 
Maar ook de complimenten en trotse gezichten waren alom aanwezig. 
Het resultaat is in ieder geval fantastisch.

Kom gauw eens langs om het te bewonderen.

4 juli 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Verbouwing
De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de verbouwing van ons clubhuis. Er is door een aantal leden van onze vereniging keihard gewerkt om de openingsdatum van 1 Juli te halen. 

27 mei 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Waterrecreatie Nederland: Overzicht gewijzigde bedieningsregimes en vaarverboden
Vanwege de gevolgen van de bestrijding van het Corona virus verlengen sommige vaarwegbeheerders de winterbediening of stellen een vaarverbod in. Dit heeft consequenties voor de recreatievaart.
In de tabel een overzicht van wijzigingen ten opzichte van het zomerbedieningsregime per 1 april 2020 per vaarwegbeheerder, voor zover bij ons bekend bij de laatste actualisatie van het overzicht (zie datum en tijdstip laatst bijgewerkt).



24 mei 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Update Bruggen en Sluizen in Nederland
De meeste bruggen en sluizen in Nederland worden vanaf Hemelvaartsdag weer op zomerregime bediend. Dat betekent dat de recreatievaart er weer gebruik van kan maken. Rijkswaterstaat waarschuwt om ook op het water drukte te vermijden en 1,5 meter afstand te houden.


Update Bruggen en Sluizen in de diverse provincies

OVERIJSSEL
Met ingang van maandag 18 mei worden de bruggen en sluizen in Overijssel bediend volgens het zomerse regime. Dit betekent een versoepeling van het eerdere uitstel tot 1 juni van de opening van het vaarseizoen vanwege coronamaatregelen. De nieuwe richtlijnen van de rijksoverheid bieden ruimte om, onder strikte voorwaarden, de bediening van de vaarwegen in Overijssel weer op te pakken.


FRIESLAND
Aangepaste bedieningstijden vanaf 1 mei bruggen en sluizen Friesland
Vanaf 1 mei geldt dat de bruggen en sluizen in heel Fryslân van 09:00 uur tot 19:00 uur bediend worden. Daarmee verminderen we de drukte op de piektijden. We willen geen opstoppingen bij de bruggen, maar doorstroming. Dat komt de veiligheid op het water ten goede. De bedieningstijden vanaf 1 mei kunt u aflezen in dit overzicht.

19 mei 2020 - Het bestuur

Beste passanten en leden,

Update Bruggen en Sluizen in de diverse provincies

OVERIJSSEL
Met ingang van maandag 18 mei worden de bruggen en sluizen in Overijssel bediend volgens het zomerse regime. Dit betekent een versoepeling van het eerdere uitstel tot 1 juni van de opening van het vaarseizoen vanwege coronamaatregelen. De nieuwe richtlijnen van de rijksoverheid bieden ruimte om, onder strikte voorwaarden, de bediening van de vaarwegen in Overijssel weer op te pakken.


FRIESLAND
Aangepaste bedieningstijden vanaf 1 mei bruggen en sluizen Friesland
Vanaf 1 mei geldt dat de bruggen en sluizen in heel Fryslân van 09:00 uur tot 19:00 uur bediend worden. Daarmee verminderen we de drukte op de piektijden. We willen geen opstoppingen bij de bruggen, maar doorstroming. Dat komt de veiligheid op het water ten goede. De bedieningstijden vanaf 1 mei kunt u aflezen in dit overzicht.

12 mei 2020 - Het bestuur

Beste passanten,

Het is zover!!! We mogen weer passanten ontvangen!!!
Dankzij de versoepeling van de noodverordening van de veiligheidsregio ZuidWest-Gelderland, is het weer toegestaan om met een aantal beperkingen passanten in onze haven te ontvangen. Die Corona regels hebben we hier nog eens op een rij gezet en met deze restricties in acht genomen heten we u van harte welkom in onze gezellige haven.

Share by: