Tiel is een oude stad, maar nog steeds het bruisend centrum van de Betuwe.
Wanneer Tiel precies stadsrechten heeft gekregen is niet geheel bekend, maar halverwege de 9e eeuw wordt Tiel al genoemd in documenten.
In de eeuwen daarna ontpopte Tiel zich tot een ware handelsstad, mede dankzij zijn ideale ligging aan de rivier de Waal. Zelfs zover, dat zij zich aansloten als Hanzestad bij de Koopmanssteden langs de Duitse en Nederlandse rivieren. Eeuwenlang waren de haven van Tiel en de grote handelshuizen een florerend handelsgebied.
In de twintigste eeuw vond er enigszins kentering plaats en is er meer ruimte gekomen voor grote productiebedrijven. Met name jamfabriek ‘De Betuwe’ heeft een grote stempel gedrukt op het imago van de stad. In het centrum van de fruitteelt in de Betuwe, groeide de fabriek uit tot een belangrijke producent van jam en vruchtensappen in Nederland. Met als boegbeeld hét symbool Flipje. Het ‘Fruitmannetje’ wat nu jaren na het vertrek van de fabriek ‘De Betuwe’ nog steeds het meeste bekende figuur van Tiel is.
Op het plein staat zelfs nog een beeld van hem.
Achter de Waterpoort van Tiel, waar overigens ook het Flipje en Streekmuseum is gevestigd, ligt de prachtige stadsomwalling, die zowel bescherming tegen, als een prachtige verbinding met de rivier de Waal biedt.